Plutonium 10

I förordet till mitt fanzin Tunguska #11 funderade jag på ifall det finns svenska seriefanzin som har getts ut under längre tid än Tunguska, och nu vet jag att det mycket riktigt finns sådana, och jag har till och med medverkat i ett av dem!

Plutonium Comics ges ut av Per Myrhill, och innehåller både hans egna serier och andra tecknares verk. #1 kom ut 1993. Det var några års paus mellan #8 (1996) och #9 (2013), men det har hunnit komma ut ytterligare ett nummer detta år.

#10 har ett fett snyggt omslag av Ulf Österström, och innehåller 152 sidor med mer eller mindre obskyra serier av mer eller mindre obskyra tecknare, däribland två någotsånär obskyra alster av mig: Svinhugg går igen och Vårkänslor på tunnelbanan. Det är en fin blandning av olika slags undergroundserier, från klassiska svenska vardagsrealistiska serier över återberättande av drömmar samt fantasy/superhjälte/våldspornografiska serier (mina bidrag faller förstås i den kategorin), till mer filosofiska och realistiskt tecknade serier av den typen som var vanligare på 80- och 90-talet (exempel på det är Så kan det gå av Per Demervall och Svante svarvares saga av Lars Andersson). Och så en massa helt sjuk humor.

Bland de sjukaste bidragen finns Per Löfgrens helt bisarra och uppenbart Jaime Hernandez-inspirerade Om och om igen. Den är skumt dåligt tecknad men alltså extremt påverkad av Jaime Hernandez både i teckningsstilen och storyn. Bokstavligen sjuk är Per Myrhills serie Aneurysmdimma, där han berättar om hjärnblödningen han råkade ut för, och verkligen lyckas förmedla det djupa obehaget i perioden strax innan anfallet. Priset för den bästa punchlinen i fanzinet går nog till Leo Brages Statement, där en snubbe vill lönnmörda chefen för den lokala ICA-affären. Jag uppskattar också Patrik Norrmanns Bacon & Ägg-serie – jag var inte i Sverige just de åren när serietidningen gavs ut, så jag har helt missat denna fina serie med dess grishjälte.

Plutonium 10 kan beställas från webshoppen på myrhill.se!

Comments are closed.